
ARTICLE 24 
MEDICAL SEPARATION 

 
A. GENERAL CONDITIONS  

1. A Nurse in the bargaining unit who becomes unable to perform the essential assigned 
functions of the position due to any disability as defined by State and/or Federal law may 
be medically separated pursuant to this Article. Prior to medical separation, a 
determination must be made by the University that no reasonable accommodation exists 
without causing undue hardship. A Nurse in the unit who is medically separated is 
eligible for special reemployment procedures as set forth in §E., below. Except by mutual 
consent, a Nurse in the unit shall not be medically separated under this Article while on 
any authorized leave of absence. 

2. Except as provided in §3., below, a medical separation shall be based on: 

a. A University statement describing the essential functions the Nurse in the unit is 
not able to perform satisfactorily, with or without reasonable accommodation; 
and 

b. Any medical or other pertinent information provided by the Nurse, the Nurse's 
licensed health practitioner, or the University's physician or any other appropriate 
University officials. 

3. A medical separation may be based on the receipt of long term disability payments from 
a retirement system to which the University contributes, such as UCRS or PERS, 
provided that the University has determined that no reasonable accommodation exists 
without causing undue hardship. 

B. PROOF OF DISABILITY   

Proof of the Nurse's disability is required and is subject to verification by the University. When 
the University requests a medical opinion as verification of disability, the University shall bear 
the costs of the medical examination(s) requested. 

C. NOTICE OF INTENT TO MEDICALLY SEPARATE   

A written notice of intent to medically separate shall be given to the Nurse either by delivery of 
the notice to the Nurse in person, or by placing the notice of intent in the U.S. mail, first class 
postage paid, or by any other reliable method in an envelope addressed to the Nurse at the Nurse's 
last known home address. Proof of service shall accompany the notice of intent. The notice shall: 

1. inform the Nurse of the action intended, the reason for the action and the effective date of 
the action; and 

2. inform the Nurse of the right to respond and to whom to respond within ten (10) calendar 
days from the date of issuance of such notice of intent, in accordance with the 
instructions given by the University in the written notice provided to the Nurse.  A Nurse 
may request a reasonable amount of additional time to respond to the notice of intent to 
medically separate. Such requests shall not be unreasonably denied. 

 

 



D. UNIVERSITY RESPONSE   

After review of the Nurse's timely response, if any, the University shall notify the Nurse of any 
action to be taken. An effective date of separation shall be at least fifteen (15) calendar days from 
the date of issuance of the notice of intent to separate (pursuant to §C., above) or timely receipt of 
the Nurse's response, if any, whichever is later. 

E. REEMPLOYMENT  

1. For a period of one (1) year following the date of a medical separation, a medically 
separated Nurse may be selected for a position within the unit without the requirement 
that the position be publicized. However, if the former Nurse is receiving disability 
benefits from a retirement system to which the University contributes the period shall be 
three (3) years from the date benefits commenced. In order to be eligible for rehire under 
this Article, the medically separated Nurse must provide a medical certification 
describing the medically separated Nurse's ability to return to work, with or without 
reasonable accommodation and must set forth any limitation the Nurse may have. 

2. If a non-probationary career Nurse separated under this Article is reemployed within one 
(1) year, a break in service does not occur. If a non-probationary career Nurse is 
receiving disability payments from a retirement system to which the University 
contributes and is reemployed within three (3) years, a break in service does not occur. 

 

F. NOTICE TO THE ASSOCIATION 

The University shall provide concurrent notice to the Association of notice of intent to medically 
separate a Nurse. 
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